Musilda.cz

Aktualizace jQuery ve WordPress 5.5 a vyšších

Už je to nějaký pátek, co byla vydána verze jQuery knihovny, jenž je distribuována s WordPressem. Dokonce už je to nějaký rok. Ale to se má změnit.

Verze jQuery ve WordPressu je zastaralá a i nástroj na měření rychlosti Lighthouse upozorňuje na to, že se jedná o potencionální bezpečnostní riziko.

Proto se konečně dostalo na vousatý ticket https://core.trac.wordpress.org/ticket/37110 a konečně se něco začne dít.

Timeline vypadá následovně:

Co by se asi mohlo pokazit?

No docela hodně věcí. Protože Lighthouse snižuje skóre kvůli verzi jQuery, tak jsem to změnil kódem a použil jsem poslední verzi knihovny.

A šablona přestala fungovat.

Protože v ní byl kód, který nebyl kompatibilní s aktuální knihovnou.

Samozřejmě, že vývojáři mají nějaký čas, na přípravu k přechodu. ale pamatujete si, co se stalo, když byla aktualizace na WooCommerce 3.+?

Taky bylo dost času na přípravu a kolik bylo problémů.

Testování

Pokud si chcete vyzkoušet, zda vámi používaná šablona a pluginy jsou kompatibilní s poslední verzí jQuery, můžete využít plugin https://wordpress.org/plugins/wp-jquery-update-test/, který vám nahradí používanou verzi knihovny.

Hlavně to nezkoušejte na provozní verzi webu! To je na vlastní riziko.

Co dělat, když se něco pokazí?

V první řadě byste měli mít vše aktuální. A pokud to i přesto nebude fungovat, budete muset změnit/přepracovat šablonu. Změna bude asi levnější, než přepracování.

Neaktualizovat WordPress nedoporučuji, protože se můžete stát terčem útoků na zranitelnosti, které se dříve nebo později najdou.

Pokud budete potřebovat s aktualizacemi pomoci, můžete mne kontaktovat na musilda@musilda.cz a minimálně se vám budu snažit poradit.

Exit mobile version