Musilda.cz

Struktura WordPress databáze

Aktualizováno 5. ledna 2024

Nikdo si nemůže pamatovat všechno. A pokud nepracujete s WordPressem každý den, bude se vám určitě hodit infografika se strukturou databáze tohoto redakčního systému.

Doplnění:
Přestože jsem tuto infografiku našel na jakémsi španělském blogu, jedná se o zobrazení struktury databáze z codexu WordPressu.

Podrobnosti k tabulce

Předpona „wp_“ u tabulek není podmínkou! Tato předpona je výchozí, a ve WordPressu se běžně používá. Změnit se dá již při instalaci, viz obrázek:

Rozhodně bych doporučoval tuto předponu změnit na vlastní. Můžeme díky tomu používat jednu databázi pro více WordPress instalací(nepraktické), ale hlavně tím zlepšíme zabezpečení databáze a vyhneme se tak možným budoucím problémům.

Protože je předpona „wp_“ nejrozšířenější, je také oblíbená mezi útočníky, kterým změnou předpony na vlastní překazíme jejich práci.

wp_comments

Ukládá všechny komentáře na webu. Patří sem např. informace o autorovi, datum…

Obsah tabulky:

wp_commentmeta

Ukládá dodatečné metainformace o komentářích. Tyto metadata jsou propojena s tabulkou wp_comments, která obsahuje informace o samotných komentářích.

Obsah tabulky:

wp_posts

Zřejmě nejrozsáhlejší tabulka v databázi. Patří sem jednotlivé informace o všech vytvořených příspěvcích a stránkách. Obsahuje například autora, název a popis příspěvku, datum vytvoření…

Wp_posts spolupracuje s tabulkami:

Obsah tabulky:

wp_postmeta

Slouží k uchování různých informací (například vlastností, nastavení, vlastních polí atd.), které nejsou součástí hlavních informací o příspěvku nebo stránce, ale jsou s nimi spojeny.

Obsah tabulky:

wp_users

Obsahuje souhrn všech uživatelů WordPressu včetně jejich vlastností. Spadá sem např. přihlašovací údaje, datum registrace…

Obsah tabulky:

wp_usermeta

Ukládá dodatečné metainformace o uživatelích.

Obsah tabulky:

wp_term_relationships

Slouží k propojení například příspěvků se štítky, a kategoriemi v tabulce wp_terms.

Obsah tabulky:

wp_term_taxonomy

Uchovává informace o taxonomii. Taxonomie znamená, že můžeme třídit obsah, kterým mohou být například příspěvky a vlastní typy příspěvků, do různých skupin či kategorií.

Tato tabulka je ve WordPress databázi takovým rozšířením wp_terms a rozepisuje všechny tagy, kategorie, odkazy…

Samotné termíny(tagy, kategorie) již tabulka neobsahuje. Najdeme je v tabulce wp_terms.

Obsah tabulky:

wp-terms

Obsahuje informace o kategoriích a štítcích. Spolupracuje s tabulkou wp_term_taxonomy, kam se ukládají například popisky jednotlivých štítků.

Obsah tabulky:

wp_termmeta

Podobně jako wp_postmeta, ukládá dodatečné metainformace o jednotlivých položkách(kategorie, štítky…). Tato tabulka byla představena již ve verzi WordPressu 4.4 jako rozšíření s možností ukládání metadat.

Obsah tabulky:

wp_links

Tato tabulka byla v minulosti využívána k uchovávání odkazů na jiné webové stránky. Od určité verze WordPressu (kolem 2015) je považována za zastaralou a používá se pouze pro zachování kompatibility.

Obsah tabulky:

wp_options

Obsahuje různá nastavení u jednotlivých pluginů a motivů včetně globálního nastavení WP.

Obsah tabulky:

Závěr

Pokud provozujete WordPress web delší dobu, je možné, že bude databáze přehlcena zbytečnými daty. Po každém odstranění špatně nakódovaného pluginu ve WP mohou některá data v tabulkách databáze nadále zůstávat a zpomalovat chod celého webu.

Jak je na tom stav Vaší databáze můžete zjistit například v phpMyAdmin, nebo pomocí článku o čištění WordPress databáze.

Exit mobile version