Musilda.cz

Jak nainstalovat Woocommerce eshop plugin

Woocommerce je jeden z nejznámějších pluginů, které dokáží z WordPressu vytvořit eshop. Existuje pro něj mnoho rozšíření a doplňků, díky čemuž můžete vytvořit plnohodnotný eshop. Jelikož je velmi rozšířený, mnoho z vás se s ním setkalo. Pro ty, kdy by si chtěli WooCommerce vyzkoušet, je tu tento článek, v které si popíšeme instalaci pluginu krok za krokem. 

Instalace WordPressu

Protože je WooCommerce plugin, jako první krok, musíte nainstalovat WordPress. Pokud jste ještě nikdy tento redakční systém neinstalovali, mohl by vám pomoci tento návod na instalaci WordPressu, který jsem napsal pro magazín Webzoom.cz. Pokud již máte instalaci za sebou, můžeme přikročit k vytvoření eshopu.

Požadavky na hosting

WooCommerce má následující požadavky pro správný chod systému:

Stažení a aktivace pluginu

V menu Pluginy klikneme na Instalace pluginů a do vyhledávání zadáme Woocommerce. Hned jako první plugin se nám zobrazí WooCommerce, který nainstalujeme a poté aktivujeme. Po aktivaci se zobrazí poděkování a odkaz na nastavení pluginu.

Instalace stránek

Pro správnou funkci eshopu budeme potřebovat vytvořit několik stránek, proto klikneme na Instalovat Woocommerce stránky a ty se tak automaticky vytvoří.

Stránky které se nově vytvořily:

Upraveno 5.2.2016:

Od verze 2+ se ve WooCommerce nezobrazují stránky pro můj účet/změna hesla a další. Je to způsobeno změnou generování těchto stránek.

 Nově vytvořené Widgety

Ve Widgetech naleznete 16 nově vytvořených widgetů pro snadnější práci s eshopem: Cenový filtr, Kategorie produktů, Naposledy prohlížené zboží, Nejlépe hodnocené produkty, Nejnovější produkty, Nejnovější recenze, Nejprodávanější, Speciální nabídka, Vrstvená navigace, Vyhledávač produktů, Výprodej, Štítky produktu, Woocommerce košík, Woocommerce náhodné produkty, Woocommerce vrstvené navigační filtry.

 Produkty – custom post type

Po instalaci uvidíte v menu, hned pod nastavením eshopu nový druh obsahu Produkt.

U produktů naleznete možnost vytvořit kategorie výrobků, tagy, doručovací třídy a vlastnosti produktů.

Správa eshopu

Nad nově vytvořenou položkou Produkty najdete i nové menu s názvem Eshop. Z této nabídky budete spravovat objednávky, nastavovat systém, vytvářet slevové kupóny a sledovat tržby.

Nová uživatelská oprávnění

Po instalaci najdete v nastavení uživatelů i dvě nové role. První je shop_manager a je určená pro každého, z koho chcete udělat správce obchodu, ale nechcete z něj udělat admina. Druhá je zákazník, která může pouze nakupovat.

Trvalé odkazy

Woocommerce také instalací rozšířilo nastavení trvalých odkazů, kde nyní můžete nastavit vlastní pravidla trvalým odkazům produktů. Eshop jsme úspěšně nainstalovali a v některém z dalších článků se budu věnovat základnímu nastavení nainstalovaného eshopu.

Exit mobile version