Musilda.cz

SEO Framework – alternativa k Yoast SEO?

V poslední době se objevují debaty o tom, zda je plugin Yoast SEO dále použitelný a případně, čím ho nahradit. Aby bylo jasno, považuji Yoast seo, za výborný plugin, jenž zcela zdarma odvádí skvělou práci.

Bohužel, několik posledních měsíců, přineslo celou řadu chyb a problémů. Stačí otevřít diskuzi u pluginu na WordPress.org. Logicky se tak uživatelé, začali dívat, po případném nástupci.

Mohl by být takovou alternativou SEO Framework?

Na to se v dnešním článku pokusím odpovědět.

 

Podle slov autora, jde o velmi rychlé, unbranded a přístupné řešení pro SEO. Navíc je údajně, téměř dvakrát rychlejší, než ostatní SEO pluginy, je plně kompatibilní s multisite, má vestavěné cacheování, rychlejší interakci s databází a odčerpává o třetinu méně zdrojů serveru.

Tak se podíváme, co je na tom pravdy.

Po instalaci pluginu, najdeme ve svislém menu, jednoduše pojmenovanou položku – SEO.

Nastavení titulku

Poměrně jednoduché nastavení automatického vytváření titulků, můžete nastavit oddělovač, prefix tituku a pozici prefixu.

Automatické vytváření meta description

V tomto boxu, podobně jako u titulku, můžete nastavit pravidla, pro automatické vytváření meta description. Funkčnost je více méně obdobná.

Nastavení úvodní stránky

Nastavení hlavní strany, umožňuje nastavit meta tagy a title, pro hlavní stranu webu, což se hodí v případě, kdy nejde o statickou stránku.

Nastavení pro sociální sítě

V tomto nastavení, máte možnost aktivovat meta tagy pro Facebook, Twitter a OG meta tagy. Dále relationship link, datum publikace a detailní nastavení pro Facebook a Twitter.

Nastavení knowledge graph

Další box umožňuje nastavit prvky pro Knowledge Graph, více na – https://www.google.com/intl/es419/insidesearch/features/search/knowledge.html

Nastavení strukturovaných dat

Co jsou strukturovaná data a jak je použít, najdete zde http://404m.com/2014/09/23/strukturovana-data-primo-ve-vyhledavani-google/. Plugin samozřejmě umožňuje nastavit i generovaná strukturovaných dat.

Nastavit Robots meta settings

V robots.txt nastavení, můžete jednoduše nastavit pravidla pro indexaci. Přehledné a jednoduché nastvení.

Nastavení webmaster meta tagů

Toto nastavení jednoduše vygeneruje meta tag, který umožní vyhledávači, rozpoznat vlastníka webu.

Nastavení sitemapy

Co by byl pořádný seo plugin, bez nastavení sitemapy? A ani SEO Framework není vyjímka, takže v jednom z boxů, nastavíte pravidla, pro generování xml souboru se sitemapou.

RSS feedy

Protože je poměrně běžné, se se pomocí RSS feedů vykrádá obsah, umožňuje plugin přidat do feedu odkaz na zdrojový článek.

 

Toto bylo globální nastavení a nyní se podíváme, jaké možnosti plugin nabízí pro taxonomie.

SEO Framework – taxonomie

Stejně jako konkurence, nabízí SEO Framework, úpravu a nastavení jednotlivých prvků u jednotlivých termů taxonomií. Na rozdíl od Yoast, vidíte ve výpisu barevný bar, kde je označeno, jak jsou splněná jednotlivá pravidla.

Detail nastavení kategorie

V detailu kategorie můžete nastavit title kategorie, description a robots. Což mi přijde dost málo.

Nastavení postu

Protože na testovacím webu jsem neměl dostatek článků, udělal jsem screeny z produktů Woocommerce, takže můžete vidět, že plugin funguje bez problémů i pro custom post type.

Ke screenům nebudu psát podrobné komentáře, protože nastavení je stejné, jako u kategorií a zbytečně bych se opakoval. Na screenech můžete vidět výpis produktů s barevným barem a metabox v detailu produktu.

 

Závěr

Co napsat závěrem? Dojem z pluginu mám tak 50/50.

Pokud hledáte jednoduchou náhradu za Yoast, bez větších problémů, s jednoduchým nastavováním, je SEO Framework dobrou volbou. Velmi se mi líbila možnost nastavení 301 redirect v detailu produktu. Super při jeho nedostupnosti.

Rychlost a zatížení serveru bylo při tak malém množství produktů neznatelné, takže tento parametr nemohu hodnotit, ale budeme věřit tvůrcům.

V případě, že chcete mít detailní kontrolu, nad tím, co generujete za prvky v html, zatím plugin nedoporučuji.

Velmi mi vadila nepřítomnost prvků pro sociální sítě v detailech postů a taxonomií. Plugin bohužel umožňuje pouze nastavit automatické generování.

Každá konkurence je dobrá a mezi SEO pluginy, je to čerstvý vánek. Ještě uvidíme, jak to bude s podporou a dalším vývojem.

Plugin je zdarma ke stažení na WordPress.org

 

Exit mobile version